Untitled Document
2019-09-09 18:16:16


4 Kişiden 1’i Online Alışverişi Tercih Ediyor!

Online e-ticaret sitelerindeki alışkanlıklar giderek değişirken, online alışveriş konusunda artık çok daha fazla kişi istekli. Öyle ki 4 kişiden 1’i online alışverişi tercih ediyor.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün tarafından yapılan değerlendirmede, sektör ile ilgili gelişmeler aktarıldı. Özellikle son 5 yıl içerisinde ciddi bir yükseliş içerisine giren e-ticaret alanında kullanıcı ve satın alma alışkanlıklarında da değişiklikler göze çarpıyor. "Ülkemizde her 4 tüketiciden biri internetten alışveriş yapıyor." Diyerek yaşanan değişimi net bir şekilde dile getiren Düzgün ise, dijitale doğru dönüşümün hızlı bir şekilde yaşandığını belirtti.

E-Ticaret, Perakende Sektörünü Geçti!

Dünya geneline bakıldığında perakende için yüzde 3 oranında bir büyüme normal olarak karşılanıyor. Fakat e-ticaret sektörü, bu konuda perakendeyi net bir şekilde geride bırakmış durumda. Öyle ki ortalama yüzde 16 oranında bir büyüme hızı yakalayan e-ticaret, böylece diğer pazarları geçerek alışkanlıkların online platformlara taşınmasını sağlıyor. Düzgün’e göre bu değişimin en büyük sebebi ise yeni jenerasyonun tercihleri.

Kalite ve Fiyat Belirleyici Oluyor

Kullanıcıların alışveriş alışkanlıklarına dair de veriler paylaşan Düzgün, online fırsatların her zaman daha cazip olduğunu ve bu konuda kalite ve fiyatın belirleyici olduğunu söyledi. "Perakende sektörünün geneline baktığımızda, tüketiciler satın almak istedikleri ürünü belirledikten sonra dijital dünyada satın alma yolculuğuna başlıyor. Markayı, ürünü, teknik özelliklerini, üreticinin ve ürettiği ürünün tüketici yorumlarını okuyup, satın almak istedikleri ürünün rakipleriyle kıyaslamasını yapıp, karar aşamasına geliyor. Bizim sektörümüz özelinde ise en büyük değişim alışveriş alışkanlıklarında yaşanıyor." Diyen Düzgün, işletmeler için de bu durumun cazip olduğunu ifade etti.

Yeni Döneme Adaptasyon Başlıyor

İşletmelerin mevcut değişime ayak uydurması adına kurum olarak da çalışmaların yapılacağını söyleyen Düzgün, tüm üyelere dijital marketçilik konusunda destek verileceğini, bugüne kadar da pek çok girişimin başarıya ulaştığını belirtti. Düzgün, "Bunun örneklerine e-ticaret ve pazar yeri uygulamalarında da tanık oluyoruz. Alınan bu komisyonlar sanal bir enflasyon algısına sebep olmaz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu girişimlerin her yaştan tüketiciye sundukları değeri, eksiksiz ve net bir şekilde aktarması. Halihazırda tüketiciler elektronik ortamda satın alacağı ürünlerin fiyatlarına kıyaslamalı olarak saniyeler içinde ulaşabiliyor. Aksi durumlarda tüketicilerde oluşacak 'pahalı' algısı hem uygulamanın hem de bu pazarın büyümesini engeller." dedi.